Glass

Ibland kan det vara svårt att veta hur vi ska benämna vår verksamhet. Glasscafé, glassbar, glasseria – ja, kärt barn har många namn! Vi har valt att kalla oss för glassrestaurang. Av de enkla anledningarna att vi har bordsservering och att glass står i centrum, vi serverar alltså enbart glassrätter och ingen annan typ av fika eller mat.

vår glass

Glass är som sagt viktig för oss både vad gäller smak och konsistens. Dock tillverkar vi inte vår egen glass i Arboga utan köper in från Rättviks Glass i Dalarna, en mindre producent med stort smakutbud som passar vår verksamhet väldigt bra. Smaka på ord som smultron, fläderblom, äpple med kanel och körsbär med mörk choklad. Poesi!
Den lokaltillverkade glassen bygger på färsk mjölk och grädde från svenska gårdar och kallas i folkmun ”Dalarnas egen gourmetglass”.

laktosfria alternativ

För dig som av allergi- eller kostval vill ha en laktos-och/eller mjölkproteinfri glass finns det rätter hos oss som enbart är baserade på sorbet. Sorbet består av en bas på vatten och färska frukter eller bär. Våra sorbet är sådär härligt krämiga, smälter i munnen och lämnar en smakexplosion i gommen.
Tillbehören på våra laktosfria glassrätter är såklart även de anpassade så att de inte innehåller någon laktos eller mjölkprotein.

glasshistoria och lite fakta

Glassens äldre historia är lite osäker, det finns däremot en del olika sägner. Exempelvis påstås det att man i Persiska riket tillverkade en typ av glass bestående av snö som smaksattes med frukt och fruktjuice, saffran, rosenvatten och honung.
Tillverkningen i Europa kom igång någongång 400 år f.Kr eftersom Alexander den store påstods vara väldigt förtjust i en blandning av mjölk, fruktsaft och honung som frystes ner genom att blandas med hårdpackad snö.

Svenskar är bland det folk i Europa som äter mest glass, bara Finland slår oss. I snitt äter vi 11,5 liter per år och person. Gott säger vi!

Välkomna förbi oss i sommar för att fylla upp kvoten.